fallback

Украински дипломат предложи мирен план

Александър Чалий очертава план за "спасяване от руската агресия", предлага сътрудничество на Киев и с Брюксел, и с Москва

12:49 | 13.03.14 г. 5

Украински дипломат публикува мирен план, който „да спаси Украйна от руската агресия“, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

В неделя в автономната украинска република Крим ще се състои референдум, на който ще се реши дали тя да не премине към Руската федерация. Същевременно Западът като че ли се изчерпа откъм предложения за санкции и предупреждения, ако Москва анексира територията.

Кремъл засега изглежда безразличен към натиска на Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Сергей Железняк, зам.-председател на Държавната Дума, коментира пред изданието, че Русия не се опасява толкова от нова Студена война, а от „геноцид“ срещу „братята ѝ от Украйна“. Това се възприема като индикация, че „защитата“ на рускоговорящото население в Украйна може да се разпростре и в други територии от страната.

Дипломатът Александър Чалий е изпратил до украинската служба на радио „Свободна Европа“ статия, в която очертава мирен план за успокояване на Русия и запазване на териториалната цялост на Украйна.

Според него Украйна може да се върне към споразумението, подписано на 21 февруари от украинската опозиция и министрите на външните работи на Полша, Германия и Франция. Наскоро руският посланик в ЕС Владимир Чижов също настоя за връщане към този документ като начин за решаване на патовата ситуация между Русия и Запада по отношение на Украйна.

Александър Чалий подчертава, че съгласно това споразумение Виктор Янукович няма да се върне на власт. Другият ключов проблем са изборите, които, както е записано в документа, трябва да се проведат „скоро, след като се приеме нова конституция, но не по-късно от декември 2014 г.“

Междувременно украинският парламент реши изборите да се проведат на 25 декември. Чалий обаче предлага новата Конституция да бъде приета на първо четене преди 25 май, когато да се проведат и изборите. Заедно с тях дипломатът предлага и провеждането на конституционен референдум, а окончателното приемане на новата Конституция да стане до септември.

Предвижда се още Украйна да декларира статут за необвързаност чрез документ, подписан съвместно от САЩ, Русия, Великобритания, Китай и Франция в качеството им на гаранти за меморандума от Будапеща от 1994 г., съгласно който Киев предаде ядрения си арсенал.

Украйна също така веднага ще подпише политическите глави на споразумението за асоцииране с ЕС, като ще декларира, че ще подпише търговските глави след тристранни консултации с участието на ЕС и Русия. Предлага се също така Киев да се ангажира и с откриване на споразумение за свободна търговия с Русия.

Предвижда се и разработване на нов план за автономията на Крим, като статутът на територията ще се заложи и в новата Конституция.

Александър Чалий посочва, че подобно споразумение би проправило пътя за създаването на общо пространство от Лисабон до Владивосток с интегрирането на Русия в него вместо с противопоставяне. „Украйна ще има историческия шанс да играе роля в тези положителен процес, който е алтернатива на нова Студена война и дори по-продължителен въоръжен конфликт на украинска територия“, коментира дипломатът.

Според източници от ЕС политическите глави на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна може да бъдат подписани на 20 март, когато лидерите на ЕС се съберат на пролетната им среща на върха.

Повече за Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още