fallback

Украйна се изправя пред риск от фалит

Въпреки че свалянето на Виктор Янукович е повратен момент, това не донесе голяма яснота и сигурност на Украйна, според анализатор

09:59 | 24.02.14 г. 14

След като Украйна пак се пренасочи към ориентирано към Европейския съюз (ЕС) бъдеще и свали подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович, сега страната се изправя пред риск от неизпълнение на дълга, пише CNBC, като цитира експерти.

След седмица на кръвопролития парламентът гласува в събота освобождаването на Янукович от поста му и насрочи предсрочни избори за 25 май. Страната е в криза от есента, когато Янукович отхвърли споразумението за асоцииране с ЕС, припомня медията.

“Въпреки че свалянето на Виктор Янукович е нещо като повратен момент, това не донесе голяма яснота и сигурност на Украйна”, коментира Алистър Нютън, старши политически анализатор от Nomura.

“Политическата несигурност безспорно се увеличава, включително около изхода от президентските избори на 25 май, носейки със себе си потенциално повишаване на вероятността от държавен фалит”, допълва Нютън.

Тази година падежират украински облигации за около 12 млрд. долара. Освен това Украйна трябва да изкупи еврооблигации за 1 млрд. долара в началото на юни. Правителството гарантира и допълнителни 1,6 млрд. еврооблигации, издадени от Нафтогаз - държавната енергийна компания, които стават дължими през септември.

Икономическите проблеми на Украйна са дълбоки и страната от дълго време е зависима от помощта на Русия. Допълнителни проблеми създава спадът при износа на стомана заради отслабеното търсене и лошата икономическа политика. И докато курсът на украинската валута беше изкуствено държан на високи равнища, за да се плаща за вноса и да се поддържа обслужването на дълга, износът на страната пострада в резултат на политиката, подчертава изданието.

Заради политическата криза всички водещи рейтингови агенции понижиха оценките си за Украйна. Последно Standard & Poor's понижи рейтинга на страната до ССС с негативна перспектива в петък с мотива, че политическата криза поставя под риск способността на страната да обслужва дълга си.

Вижте коментар на Мориц Креймър от рейтинговата агенция за опасността от банкрут на Украйна

ЕС обеща помощ на Украйна, а днес в страната се очаква да пристигне върховният представител на съюза по въпросите на външната политика Катрин Аштън. Свалянето на Янукович обаче разкрива неясноти около дългосрочната стабилност на отношенията Русия-ЕС-САЩ, смятат анализатори от Mizuho Corporate Bank.

Анализаторите твърдят, че въпреки че икономиката на Украйна е сравнително малка, политическите събития все пак остават рисков фактор за световните пазари заради потенциалното напрежение между Русия и Запада за бъдещето на страната, особено след като ЕС предложи да се възобновят преговорите за търговската сделка, която Янукович отказа през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още