fallback

Преговорите с Иран - игра на хазарт

Външните министри на шест държави се събират днес в Женева, за да продължат преговорите с Техеран за ядрената програма

12:23 | 23.11.13 г.

Администрацията на американския президент Барак Обама си играе на хазарт в преговорите с Иран за прекратяването на ядрената програма на страната, пише New York Times.

Надеждите на Запада са, че евентуално смекчаване на санкциите и ангажимент за постепенното им премахване ще изостри апетита на Техеран за по-голяма икономическа помощ, а лидерите на страната ще склонят да преговарят за сделка.

Жадният за енергийни източници Китай е една от страните, които биха искали да се стигне до споразумение. Европа също вижда шанс за развитието на търговията и също има изгода от сделка.

Външните министри на шест държави се събират днес в Женева, за да продължат преговорите с Иран за ядрената програма. Надеждите им са този път, след поредния кръг от двустранни преговори, да се стигне до споразумение. Техеран обаче продължава да настоява, че трябва да продължи да обогатява уран за целите на енергетиката.

Някои американски политици вече дадоха заявка, че ако и този път преговорите се провалят, ще настояват за допълнителни санкции за страната и задълбочаването на изолацията й, посочва ВВС.

От сряда преговарящите страни търсят начин да се стигне до споразумение. Очакваше се срещите да приключат вчера, но преговорите бяха удължени заради надеждите за евентуален пробив.

Рано тази сутрин в Женева пристигна и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Това е второто му посещение за две седмици, тъй като се уточняват детайлите по евентуална сделка, пише още New York Times.

Западните дипломати се опасяват за реактора, който Иран строи край Арак – въпрос, който провали пъвия кръг от преговорите.

Американският Сенат успя да избегне през тази седмица гласуване на нов кръг от санкции за Иран. Обама изтъкна, че това би заличило всички шансове за успех на преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още