fallback

Беноа Кьоре: Можем да намалим лихвените проценти още, ако се наложи

Така членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка коментира изненадващото решение на институцията да понижи лихвата до 0,25%

15:24 | 09.11.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да смъкне още лихвените проценти и да осигури ликвидност на банковата система. На това мнение е членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Той коментира решението на банката да понижи до рекордно ниските 0,25 на сто основния лихвен процент.

„Можем да намалим лихвените проценти още, ако се наложи. И както ясно заявихме в четвъртък - можем да осигурим ликвидност за финансовата система на еврозоната, ако трябва да гарантираме, че няма да има проблеми при евентуално рефинансиране.“

"Всичко това е възможно. Но това, което има значение, е, че банките предават на икономиката ефекта от понижените разходи за рефинансиране“, заключи той.

ЕЦБ смъкна лихвените нива в отговор на последните сигнали, че икономиката на валутния блок забавя възстановяването си от най-дългата рецесия в историята.

Еврозоната се изправя пред продължителен период на ниска инфлация. За това пък предупреди председателят на институцията Марио Драги на традиционната му пресконференция след решението за промяна на лихвеното равнище.

Думите на Кьоре са в унисон с това, което каза Драги в четвъртък, а именно, че паричната политика на банката ще остане гъвкава “толкова, колкото е необходимо”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още