fallback

Борсите в Азия приключиха сесията със съществени понижения

Инвеститорите се изплашиха от отписаните лоши кредити на китайските банки, а централната банка на страната не вля ликвидност на паричния пазар

12:54 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните азиатски борсови индекси изоставиха натрупаните в началото на сесията печалби и се засилиха към пропастта, отчитайки съществени понижения, изплашени от лошите дългове на банките и затегнатата ликвидност в Китай.

В Азия японският индекс Nikkei 255 се срина най-много – с 1,95% до 14426,05 пункта. В Хонконг Hang Seng отстъпи с 1,36% до 22999,95 пункта. Китайският бенчмарк Shanghai Composite се свлече с 1,25% до 2183,11 пункта.

В Австралия S&P ASX 200 приключи положителната си серия от последните рекордни търговски сесии и регистрира понижение от 0,32% до 5256,10 пункта. Южнокорейският Kospi изтри 0,99% от стойността си и слезе до 2035,75 пункта.

Масираните разпродажби се дължаха на новините, че за първите шест месеца на годината китайските топ банки, включително и Industrial and Commercial Bank of China, са отписали общо около 3,7 млрд. долара лоши кредити, което е значително повече в сравнение с миналогодишната цифра.

Увеличението на лихвените проценти на паричния пазар също повлия на настроенията. Лихвеният процент по седемдневните репо сделки се покачи до едноседмичен връх от 4,5%, след като централната банка се отказа да предостави ликвидност на паричния пазар за втора поредна сесия.

Въпреки новините за отписаните лоши дългове цените на акциите на банките останаха стабилни. Книжата на Shanghai Pudong Bank поскъпнаха до 0,9%, докато тези на Мinsheng Bank – с 0,8 на сто.

Акциите на екологичните компании пострадаха, след като Пекин предприе спешни мерки за справяне с гъстия смог, който се простира над по-голямата част от северен Китай. Акциите на Beijing SJ Environment изгубиха 3,8% от стойността си, докато книжата на SPC Environment и Beijing Capital поевтиняват с 2,7 на сто всяка.

В Япония производителите на автомобили пострадаха най-много. Цената на акциите на Nissan Motors се понижи с 1,9%, докато книжата на Honda Motor и Mazda Motor изтриха по 3% от стойността си.

Акциите на компаниите за производство на потребителска електроника Sony и Panasonic поевтиняха с 2%.

Инфлацията в Австралия пък се покачи три пъти през третото тримесечие. Това накара инвеститорите да смятат, че Централната банка на Австралия няма да посмее да понижи отново основния лихвен процент.

Компаниите, добиващи злато, подкрепиха до известна степен австралийският индекс. Акциите на Evolution Mining поскъпнаха с 9,4%, а тези на Kingsgate Consolidated – с 5,3%, след като цената на ценния метал приближи четириседмичен връх.

Книжата на застрахователните компании поевтиняха заради продължаващите горски пожари в Нов Южен Уелс и близо до столицата Сидни. QBE поведе губещите със спад от 2,3%, докато цената на акциите на Suncorp Metway е надолу с 0,4 на сто.

В Южна Корея акциите на Daelim Industrial поевтиняха с 5, след като компанията обяви 9,7-процентен спад в оперативната си печалба за третото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още