fallback

Wall Street отчете понижения, след като все още няма сделка за тавана на дълга

Индексите отстъпиха, след като сенатор Дик Дърбин съобщи, че преговорите за бюджета са били преустановени

23:29 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси отвъд Океана приключиха втората търговска сесия за седмицата с остри понижения, след като тревогите относно тавана на американския дълг продължават да тежат на пазарите.

Индексите отстъпиха, след като сенатор Дик Дърбин каза, че преговорите за бюджета са били преустановени. Партията на републиканците провежда вътрешни дебати и трябва да излезе с предложение за увеличаване на тавана на дълга и осигуряване на правителствено финансиране.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,87% до 15168,01 пункта. Широкият S&P 500 се сви с 0,71% до 1698,06 пункта, а Nasdaq Composite – с 0,56% до 3794,01 пункта. По-рано през сесията Nasdaq набра скорост и бе на път да достигне 13-годишен връх, но в крайна сметка приключи търговията с понижение.

Индексът на сините чипове Dow Jones бе повлечен от McDonald's и IBM, чиито акции поевтиняват съответно с 0,97% до 93,80 долара и 1,24% до 184,66 долара.

Повечето от ключовите подсектори в индекса S&P 500 са на негативна територия начело с финансовите компании и тези за производство на стоки за масова употреба.

Цените на акциите се колебаеха в тесни граници през по-голямата част на търговията заради новините от Вашингтон. По-рано днес лидерите на републиканците предложиха законопроект за деблокиране на дейността на правителството чрез финансирането му до 15 януари и за повишаване на тавана по дълга до 7 февруари в замяна на различни отстъпки, свързани със Закона за достъпното здравеопазване, приет през 2010 г. и познат и като Obamacare. Сред тях вероятно ще бъдат двугодишно отлагане на противоречивия данък върху медицинското оборудване и преразглеждане на част от заложените постановки в Obamacare.

Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд обаче критикува предложението, заявявайки, че законопроектът ще бъде отхвърлен от Сената. Рийд предупреди, че още утре кредитните агенции ще понижат рейтинга на САЩ.

По-късно президентът Барак Обама ще проведе разговори с представителите на демократите.

Темпото на ръст на производствения сектор в щата Ню Йорк се е забавило максимално за последните 5 месеца през октомври, стана ясно от данни на подразделението на американския Федерален резерв в щата.

Председателят на подразделението на Фед в Ню Йорк Ричърд Фишер заяви, че няма да има намаляване на обема на месечната програма за покупка на активи на централната банка този месец заради бюджетните преговори във Вашингтон.

Пазарната капитализация на Apple се увеличава с 0,53% до 498,68 долара за брой, след новината от днес, че изпълнителният директор на Burberry Анджела Арендс поема поста на старши вицепрезидент по продажбите на дребно и онлайн магазините в компанията и ще бъде пряко подчинена на Тим Кук. Книжата на Burberry поевтиняха с 7,6% до 1464 паунда за брой на борсата в Лондон.

Книжата на Microsoft поскъпнаха с 0,12% до 34,49 долара за брой, след като инвестиционната банка Jefferies повиши рейтинга на технологичния гигант от „купувай“ на „задръж".

От JCPenney отрекоха слуха, според който компанията е използвала услугите на адвокат за обявяването й в несъстоятелност. Акциите на веригата универсални магазини поевтиняха с 8,89% до 7,17 долара за брой. От началото на годината ценните й книги са изгубили над 70% от стойността си.

Пазарната капитализация на Citigroup се сви с 1,49% до 48,86 долара за акция, след като печалбата и приходите на банковия гигант за третото тримесечие останаха под очакванията на анализаторите.

Акциите на Coca-Cola в края на сесията поевтиняха с 0,66% до 37,66 долара за брой. Компанията обяви ръст на тримесечната си печалба. Силните продажби на напитки помогнаха за компенсиране на ефектите от натиска върху световната икономика.

Цената на книжата на Johnson & Johnson, бившият компонент на Dow Jones, се повишиха с 0,14% до 89,93 долара за акция, след като компанията надхвърли предварителните предвиждания за тримесечна печалба и приходи и повиши прогнозата си за годишна печалба.

Intel, Yahoo и CSX ще публикуват отчетите си за третото тримесечие на 2013 г. по-късно през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още