fallback

Протести посрещат гръцкия премиер за откриването на панаира в Солун

Очаква се Андонис Самарас да защити мерките за икономии, но и да се ангажира с мерки в подкрепа на растежа

10:17 | 07.09.13 г.

Мащабни протести срещу масовите съкращения на държавни служители се очаква да се проведат днес в Солун, съобщи телевизия Bulgaria on Air.

Днес в града се открива традиционния международен панаир, по време на което гръцкият премиер Андонис Самарас ще изнесе годишната си реч за икономиката на страната. Очаква се Самарас да защити провежданите от правителството му мерки за икономии и да призове за повече вяра в болезнения преходен процес.

Премиерът на Гърция се очаква да защити мерките за тежки икономии, с които се опитва да свие бюджетния дефицит. По оценки на правителството именно заради съкращаването на разходите тази година ще бъде постигнат първичен бюджетен излишък, а догодина ще се видят и първите признаци за икономически растеж.

Задачата на гръцкото правителство в известна степен беше облекчена, след като ревизията на данните за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие показа, че рецесията е започнала да разхлабва хватката си. Спадът на икономиката за периода е бил 3,8%, а не 4,8%, каквато беше предварителната оценка, заради по-силния туристически сезон.

От гръцкото финансово министерство са оптимисти и очакват дори още по-добри резултати през третото тримесечие. Атина обаче трябва да извърви дълъг път преди пълното възстановяване на икономиката.

Очаква се също така Самарас за поеме ангажимент и за мерки за икономически растеж, подобряване благосъстоянието на гърците и на инвестициите в страната.

С нетърпение се чака и какъв ще бъде отговорът на премиера на искането на гръцките кредитори за закриване на държавните компании в областта на отбраната – стъпка, на която правителството засега се съпротивлява.

Финансовият министър Янис Стурнарас вече предупреди, че Гърция вероятно ще се нуждае от допълнителна помощ от 10 милиарда евро и отхвърли призивите за облекчаване на мерките за икономии. Стурнарас обаче предупреди, че Атина няма да приеме каквито и да било нови съкращения, наложени от тройката-кредитори.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още