fallback

Fitch понижи рейтинга на Siemens

Рейтинговата агенция се съмнява в скоростта и крайния успех на промените в компанията

16:57 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Siemens от А+ до А, като остави перспективата пред него „стабилна“, предаде Ройтерс.

Понижението отразява очакванията на Fitch, че стратегическото и финансово представяне на компанията вероятно няма да бъде съвместимо с рейтинг А+ що се отнася до хоризонта на прогнозите.

„Въпреки силното представяне по време на рецесията, заради продължаващите от 2010 г. тенденции за свиване на печалбите, засилените темпове на спад на маржовете и незадоволителният прогрес при преструктурирането, прогнозираме, че ще има скромно подобряване на рентабилността и задлъжнялостта, което няма да е съвместимо с рейтинг А+“, поясняват от агенцията.

От Fitch все пак подчертават, че назначаването на Йозеф „Джо“ Кезер за главен изпълнителен директор на компанията е положителен знак. Рейтинговата агенция обаче се съмнява в скоростта и крайния успех на промените в компанията, която е голяма по размери и сложна като структура.

„Многообразието от операции изисква съгласуван подход на равнище висши служители, което Fitch счита, че липсваше през последните години и ще бъде трудно да се установи като процес, особено в контекста на преосмислянето на бизнес операциите“, посочват експертите.

Според агенцията паричните потоци на Siemens ще пострадат от допълнителните разходи по преструктурирането, оценявани на до 1 млрд. евро само за тази година. Същевременно се очаква да се засили конкуренцията на пазарите на основните продукти, предлагани от компанията на фона на забавеното търсене.

Все пак компанията се облагодетелства от качествените продукти, които предлага, географската диверсификация и позицията й на втория най-голям производител на капиталови стоки в света. Концернът има и доминираща позиция в много сектори, включително и силни позиции на развиващите се пазари, откъдето генерира около една трета от приходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още