fallback

Нейтън Кърш: Еврото вкарва икономиката в „ужасна опасност“

Златото и инвестициите с фиксиран приход нямат никаква привлекателност, а при недвижимите имоти и изкуството е нужен сериозен подбор, съветва милиардерът

12:07 | 28.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Златото и инвестициите с фиксиран приход нямат никаква привлекателност за милиардера Нейтън Кърш, собственик на Jetro Holdings Inc.

Недвижимите имоти са по-съблазнителни, макар че трябва да избирате внимателно, заяви самият Кърш пред Bloomberg. Според него те са претърпели промени в продължение на десетилетия и ако преди 30 години добра локация за продажба на дребно е била равна на златен стандарт, а търговските и промишлените площи са били добра инвестиция, жилищата не са се котирали високо.

Днес терените за продажби на дребно са по-малко атрактивни, отколкото би трябвало да бъдат, смята той, тъй като интернет подкопава продажбите във физическите магазини.

81-годишният Кърш, чието състояние се оценява на 5,6 млрд. долара в индекса на милиардерите на Bloomberg, познава добре продажбите на дребно. Най-големият му холдинг, базираният в Ню Йорк Jetro, продава хранителни стоки и осигурява доставки за магазини и ресторанти.

Недвижимите имоти за търговски, промишлени и жилищни нужни са по-силни, смята той. Милиардерът, който е поданик на Южна Африка и притежава свазилендски паспорт, притежава апартаменти в Ню Йорк, Лондон и Йоханесбург, а за покупка на жилищна площ препоръчва Париж, Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.

А ако искате да инвестирате в изкуство, той съветва все пак да се доверите на експерт.

Запитан къде са най-добрите възможности при активите с фиксиран приход, Кърш заявява, че не би вложил средства в държавни облигации, но по отношение на хедж фондовете нещата стоят по друг начин, макар много да зависи от мениджъра и класа активи. Кърш е категоричен, че никога не би инвестирал в хедж фонд, в който мениджърът взема такса от 2% върху вложените активи и 20% от печалбата, и че по-скоро би се доверил на приятели или роднини.

Златото не носи никаква печалба, обяснява той нежеланието си да влага средства в благородния метал.

По думите му световната икономика е в ужасна опасност единствено заради еврото, което представлява отровно хапче за Европа. То връща всички към златния стандарт, убеден е милиардерът.

„Виждате какво се случва с безработицата навсякъде. Накъде води това? Ще станем свидетели на едно от следните две неща: комунизъм или фашизъм. Комунизмът излезе от мода, така че се очертава фашизъм. Не може да имате 50% безработни младежи“, подчертава той.

Европа е прекалено голям икономически блок, за да бъде пренебрегнат, припомня Кърш. „Когато той избухне, ще засегне всички. А той вече експлодира“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още