IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква цел за инфлацията е по-удачна за централните банки?

Удвояването на широко приетия таргет от 2% ще даде повече възможности за понижаване на лихвите при рецесии, твърди проф. Лорънс Бол

15:08 | 16.06.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каква цел за инфлацията е по-удачна за централните банки?

Аргументи против по-високата инфлационна цел

Икономистите посочват различни негативни ефекти от инфлацията, като колебания в относителните цени и изкривявания на данъчната система. Изследванията обаче не показват, че тези ефекти са съществени при умерена инфлация.

Някои централни банкери признават, че 4% инфлация не вреди особено на икономиката. Въпреки това те се противопоставят на такава цел, защото смятат, че това всъщност би вдигнало инфлацията над 4% или поне ще създаде такива очаквания.

Според Бернанке при цел от 4% инфлацията и инфлационните очаквания ще бъдат значително по-нестабилни.

„Фед в продължение на дълго време създаде стабилност, поддържайки целта за 2% инфлация. Ако преминем към цел от 4% ще загубим много от трудно спечеленото доверие, защото хората ще си кажат, че щом сме вдигнали целта на 4%, то може да я вдигнем и на 6%.“

При това положение би било трудно инфлационните очаквания да бъдат задържани на нивото от 4%. Мишкин посочва, че когато инфлацията превиши 3%, тя има тенденцията да продължи да расте.

Теория за пристрастяването към инфлацията

Както първото питие, инфлацията от 4% сама по себе си не наврежда толкова, но може да е първата стъпка от опасен процес. Обосновката на този аргумент обаче не е ясна.

Бернанке и Мишкин твърдят, че централната банка трябва да определи своята оптимална  политика, да я обясни на общетвеността и да я осъществи. Защо централните банкери да не могат да обяснят, че проблемът с нулевия лихвен праг прави инфлацията от 4% разумна цел, да обяснят това и да поддържат инфлацията на целевото ниво?

Мишкин препраща към 60-те години, когато инфлацията е нараснала до 4% и Федералният резерв й е позволил да продължи да расте. Не е необходимо обаче тази грешка да бъде повтаряна и за в бъдеще.

Историята не сочи, че е трудно инфлационните очаквания да бъдат обуздани, ако инфлацията е нараснала леко. Очакванията обикновено следват реалната инфлация с определено закъснение. Те се повишиха след високата инфлация през 60-те и 70-те, а после намаляха със спадането й. Ако инфлацията достигне 4%, изглежда малко вероятно очакванията да надхвърлят това ниво.

След двуцифрената инфлация от 70-те централните банки целяха да намалят инфлацията и да я задържат ниска. Историята от последните години обаче ни учи, че инфлацията е спаднала прекалено.

Повишаването на целевата инфлация до 4%, което е осъществимо на ниска цена, ще даде повече възможности на централните банки за справяне с бъдещи рецесии, заключава професор Лорънс Бол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
tupguz
преди 11 години
Също така би било супер, ако всички медии упражнят по-голям натиск върху ЕЦБ да прекратят убийствената си рестриктивна парична политика. Защото накрая обезсърченото население просто ще спре европейския съюз.Или най-малкото в нашата страна да започне една обществена дискусия и ограмотяване на хората за вредите от валутния борд и ниската инфлация, която всъщност представлява нисък ръст на доходите. Ние имаме възможност да се спасим много по-лесно от неадекватната парична оплитика на ЕЦБ защото можем да си направим независима БНБ която да води парична политика максимално подходяща за нашата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
tupguz
преди 11 години
Аз пък не разбирам колко още време е необходимо за да осъзнае света че кейнсианския модел е неадекватен. Колко грешни предсказания от кейнсианци (и австрийци) са необходими за да спрат хората да търсят въобще мненията им.Иначе е очевидно че решението е всички ЦБ да започнат политика на NGDP targeting. По този начин се гарантира липсата на инфлация и на рецесии.По отношени на "ликвидния капан" смятам че е очевадно колко лесно е да се избегне от там. FED и BOJ от десетина месеца демонстрират колко е лесно това. въпроса за 1 милион долара е защо трябваше да чакат 4 години (в Японнския случай 20)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Другото, което не разбирам е защо когато става въпрос за (контрол на) кредитната експанзия всички се концентрират върху нивата на лихвите след като експанзията може да бъде контролирана и чрез нивата на обезпечение на кредитите?! Или всъщност разбирам - причината е същата - защото се гледа на лихвите като на цена на парите и така вдигането им се приема за вдигане на цената на парите. Но (почти) същия ефект може да се постигне и чрез контрол на нивата на обезпечение, което пък ще позволи лихвите да се държат на ниски нива без това да предизвиква истерични кредитни бумове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Не че много се задълбочих, но като че ли всички икономисти гледат на лихвите като на цена на парите. А това схващане (вече) е остаряло - то е наследено от епохата на златния стандарт, когато паричното предлагане е било ограничено и лихвата наистина е била цената на парите. Днес обаче, при потенциално неограничено парично предлагане, лихвата има друг смисъл. Днес лихвата е (трябва да е) преди всичко очакване за растеж. Т.е. лихвата трябва да зависи от растежа, който искаме да постигнем и обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още