IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква цел за инфлацията е по-удачна за централните банки?

Удвояването на широко приетия таргет от 2% ще даде повече възможности за понижаване на лихвите при рецесии, твърди проф. Лорънс Бол

15:08 | 16.06.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каква цел за инфлацията е по-удачна за централните банки?

Каква е вероятността от достигане на нулевия лихвен праг в бъдеще

Според някои икономисти този риск е малък. Мишкин казва: Такива случаи не настъпват много често. Шокове, като последния, не бяха връхлитали световната икономика 70 години. След като тези рискове са малки, то и ползите от по-висока инфлационна цел няма да са големи.

Според Бол обаче Мишкин подценява проблема с нулевия лихвен праг. Извън САЩ кризата от 2007-2009 г. не е уникална. Локална финансова криза свали лихвите в Япония до нулата през 1997 г.

Инфлационната цел от 2% бе възприета едва през 1990 г. и в рамките на 20 години двете най-големи икономики се сблъскаха с проблема на нулевите лихви.

Лорънс Бол разглежда осемте рецесии в САЩ от 1960 г. насам, като ги разделя в две групи:

- Рецесии с ниска първоначална инфлация:

Три от осемте рецесии започват при инфлация от 2-3% и нагледно показват проблема с нулевия лихвен праг. Една от тях е Голямата рецесия от 2008-2009 г., когато този проблем ограничи съществено възможностите на монетарната политика. Рудебуш констатира, че оптималната основна лихва на Фед е трябвало да бъде -5%

Другите две рецесии – от 1960-61 и 2001 г. - са по-леки от повечето, като безработицата достига съответно 7,1% и 6,3%, а основната лихва спада до съответно 1,2% и 1%. Може да се направи извода, че при средна рецесия оптималната основна лихва би паднала под нулата.

- Рецесии с висока първоначална инфлация:

Пет от разглежданите рецесии започват при инфлация от над 4%, съответно и по-високи номинални лихви, така че Фед има възможност за сериозно понижение. Какво би станало обаче, ако тези рецесии бяха започнали при инфлация от 2%?

След като номиналните лихви не могат да падат под нулата, то реалните не могат да са под инфлацията с отрицателен знак. Ако инфлацията е 2% в началото на рецесията, то релните лихви не могат да паднат под -2%.

Рецесията обаче е вероятно да снижи малко инфлацията. През трите рецесии, които започнаха с 2-3% инфлация, тя постепенно спадна до 1% преди икономиката да се възстанови. Т. е. исторически може да приемем, че при инфлация от 2% долният праг на реалните лихви е -1%.

Нека разгледаме рецесиите, които започват при инфлация от 4%. През 1973-75 и през 1980 г. реалните лихви падат под -4%. През 1969-70 г. това ниво е около -2/3%, а през 1990 г. е -0,6%. Единствено през 1981-82 г. реалните лихви остават положителни.

Може да заключим, че при целева инфлация от 2% е много вероятно при рецесия лихвеният праг да се явява ограничител на монетарната политика, посочва Лорънс Бол.

Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
tupguz
преди 11 години
Също така би било супер, ако всички медии упражнят по-голям натиск върху ЕЦБ да прекратят убийствената си рестриктивна парична политика. Защото накрая обезсърченото население просто ще спре европейския съюз.Или най-малкото в нашата страна да започне една обществена дискусия и ограмотяване на хората за вредите от валутния борд и ниската инфлация, която всъщност представлява нисък ръст на доходите. Ние имаме възможност да се спасим много по-лесно от неадекватната парична оплитика на ЕЦБ защото можем да си направим независима БНБ която да води парична политика максимално подходяща за нашата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
tupguz
преди 11 години
Аз пък не разбирам колко още време е необходимо за да осъзнае света че кейнсианския модел е неадекватен. Колко грешни предсказания от кейнсианци (и австрийци) са необходими за да спрат хората да търсят въобще мненията им.Иначе е очевидно че решението е всички ЦБ да започнат политика на NGDP targeting. По този начин се гарантира липсата на инфлация и на рецесии.По отношени на "ликвидния капан" смятам че е очевадно колко лесно е да се избегне от там. FED и BOJ от десетина месеца демонстрират колко е лесно това. въпроса за 1 милион долара е защо трябваше да чакат 4 години (в Японнския случай 20)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Другото, което не разбирам е защо когато става въпрос за (контрол на) кредитната експанзия всички се концентрират върху нивата на лихвите след като експанзията може да бъде контролирана и чрез нивата на обезпечение на кредитите?! Или всъщност разбирам - причината е същата - защото се гледа на лихвите като на цена на парите и така вдигането им се приема за вдигане на цената на парите. Но (почти) същия ефект може да се постигне и чрез контрол на нивата на обезпечение, което пък ще позволи лихвите да се държат на ниски нива без това да предизвиква истерични кредитни бумове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Не че много се задълбочих, но като че ли всички икономисти гледат на лихвите като на цена на парите. А това схващане (вече) е остаряло - то е наследено от епохата на златния стандарт, когато паричното предлагане е било ограничено и лихвата наистина е била цената на парите. Днес обаче, при потенциално неограничено парично предлагане, лихвата има друг смисъл. Днес лихвата е (трябва да е) преди всичко очакване за растеж. Т.е. лихвата трябва да зависи от растежа, който искаме да постигнем и обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още