fallback

Приходите на easyJet скачат с 10,5% за последните три месеца

Многото полети към различни морски дестинации и лошото време в Северна Европа са сред причините за ръста на приходите на компанията

15:40 | 25.07.12 г.

Нискобюджетният авиопревозвач easyJet отчете ръст на приходите си с 10,5% за последното  финансово тримесечие. Това се дължи на многото полети към различни морски дестинации, заради лошото време в Северна Европа, информира CNET, цитирайки последния финансов отчет на компанията.

Отчетите за последното фискално тримесечие на превозвача, който е втората по големина нискотарифна авиокомпания в Европа, посочват, че приходите му са скочили до 1,033 млрд. британски лири (приблизително 1,60 млрд. долара) през периода април-май-юни.

„Продължаващото силно оперативно и финансово представяне, в комбинация със спада в цената на самолетното гориво означава, че годишната печалба преди облагане с данъци се очаква да бъде между 280 млн. до 300 млн. британски лири, при сегашните горива и валутни курсове“, коментира изпълнителният директор на easyJet Каролин Маккол.

Отчетите на авиопревозвача посочват още, че продадените места за полет са нараснали със 7,5% до 17,9 млн., а превозените пътници са се увеличили с 10,9% до 16 милиона души.

Един от факторите, които компанията използва за да измери заетостта на полетите си - „натовареност на полетите“ е нараснал с с 2,8 процентни пункта до 89,1%.

В доклада се посочва още, че допълнителните такси, като самолетните такси и тези за багажа, са се увеличили от 1,2 паунда за място до 11,81 за място на пътник.

Миналия месец easyJet съобщи официално, че планира да намали полетите си от и до Мадрид с 20%. Също така компанията възнамерява от следващата зима повече да не поддържа самолетна база и служители в испанския град.

Акциите на easyJet, които скочиха повече от една трета пъти през 2012 г. вчера приключиха сесията си на стойсност от 531 пенса всяка.

Днес акциите на easyJet поскъпват с 3 на сто на борсата в Лондон до 5,47 лири за брой. Това дава на компанията пазарна капитализация от 2,16 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още