fallback

БРИКС ще разгледа възможността за създаване на своя банка за развитие

Очаква се Китай да поиска ръководната роля, което обаче може да доведе до преговори само между Бразилия, Русия и Индия

12:51 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Министрите на финансите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР ще обсъдят възможността за създаването на своя Банка за развитие на срещата си в Делхи през следващата седмица, съобщи британският вестник Financial Times.

Идеята за такава банка бе изказана на срещата на Г-20 в Мексико в края на февруари, заяви бразилски правителствен служител. „Тя е в много ранен етап на обсъждане“, добави той.

Държавите от БРИКС се опитват да придадат официалност на групата чрез изграждане на общи институции и проучване на възможностите за кредитиране.

Макар че страните-членки са с изключително различни политически системи, те все пак споделят известни общи геополитически, икономически и търговски интереси. Те са сред най-големите икономики в света и притежават сериозни резерви в чужда валута.

На срещата ще бъде разгледан и въпросът за отпускане на заеми в юани от страна на Китай за държавите-членки.

Очаква се банките за развитие на страните-членки да подпишат на 29 март меморандум за разбирателство, с който да се осигури отпускането на кредитите в юани.

Индийски представител обаче е заявил, че Китай едва ли ще подкрепи идеята за обща банка за развитие, ако не получи контрол върху нея. Това няма да доведе до отхвърляне на предложението, но в такъв случай Русия, Бразилия и Индия може да продължат преговорите самостоятелно.

Една обща банка за развитие би била важна за Китай в опита му да наложи юана като конкурент на долара и еврото за световна резервна валута.

Освен това се очаква планът за кредитиране с юани да разшири търговията между членовете на БРИКС. Само 13% от търговията на Китай в Азия в момента се извършва в юани, но до 2015 г. този показател може да достигне 50%, смятат в HSBC.

За страни като Бразилия, чиято банка за развитие разполага с 4 пъти повече средства от Световната банка, обща институция за групата би осигурила разширяване на търговските връзки, особено с Русия и Китай. В момента двете държави са сериозни потребители на бразилски суровини, но латиноамериканската държава желае силно да ги убеди да купуват повече стоки от промишлените ѝ предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още