fallback

Заради покера в Гърция европейските борси затвориха със спадове

Най-силен спад отчетоха акциите на компаниите от финансовия сектор

19:46 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха в края на днешната търговия на фона на разочарованието от липсата на напредък в преговорите по гръцкия дълг, предаде Ройтерс.

В Лондон Fin.-Times затвори на 5892,20 пункта, което е спад с 0,15%, в Париж CAC-40 приключи сесията на 3405,27 пункта (спад с 0,66%), в Цюрих SMI се закотви на 6147,03 пункта (спад от -0,10%).

Най-малък е спадът на германския основен индекс DAX - само 0,03% до 6764,83 пункта.

През целия ден борсите следиха със затаен дъх развитието на кризата в Гърция. Продължилите вчера 6-часови непрекъснати преговори между гръцкото правителство и представители на международните кредитори в лицето на Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка не доведоха до постигане на компромис за втория спасителен финансов пакет. Според поставените условия гръцкото правителство трябва да поеме допълнителни задължения за строги икономии на бюджетни средства, сред които намаляване на заплатите на служителите в публичния сектор и на пенсиите.

След слаб старт Dax успя да излезе на положителна територия в ранния следобед, но все пак приключи сесията на червена територия.

Заради темата „Гърция“ на германския фондов пазар проблеми имаха преди всичко банковите акции. Commerzbank загуби 1,2% от акциите си. Европейският индекс на банковите стойности Stoxx 600 Banks загуби 0,6%.

Особено силна бе търговията и с акции на Deutsche Börse. Борсовият оператор, чието планирано сливане с американската Nyse се провали, се повиши с 2,6%.

Търсени бяха и акциите на енергийния концерн RWE. Изпълнителният директор Петер Териум предупреди за силни мерки за спестявания. Като цел той назовава подобряване на резултата с 1 млрд. евро. По данни на германското издание на Financial Times ще бъдат съкратени поне 3500 работни места. Анализатори на HSBC подкрепиха целта и промениха оценката си за акциите от „underweight“ на „neutral“. Книжата поскъпнаха с 2,6% до 32,41 евро.

Единственият котиран на немската борса отбор от Бундеслигата – Борусия Дортмунд, показа шампионско развитие. През уикенда отборът зае първото място във временното класиране, а днес акциите поскъпват с 4,2%. Положително на търговията се е отразило и продължаването на договора на сегашния треньор Юрген Клоп.

Акциите на германския автомобилен производител Daimler днес спечелиха заради корпоративна новина. Щутгартският концерн, който е най-големият производител на камиони в света, обяви, че е спечелил голяма поръчка за доставка на 600 камиона. Стойността е  между 40 и 50 млн. евро. Акциите първоначално поскъпнаха силно, но в крайна сметка приключиха търговията с лека печалба от 0,03%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още