fallback

Унгария е готова на някои компромиси

Виктор Орбан защити действията на правителството си като част от мащабна програма за модернизиране на страната

22:54 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

От Никола Димитров, Dnes.bg

„Нямаме никакви проблеми с новата си конституция. Само с няколко временни закона, които ще бъдат поправени“.

Това заяви в Европейския парламент унгарският премиер Виктор Орбан, който за първи път в историята на ЕС присъства като участник в парламентарен дебат, за да защити по думите му страната си от ляв заговор, след като помоли ръководството на парламента да му даде думата, предаде dnes.bg.

Заявлението му дойде само ден, след като Европейската комисия откри три наказателни производства срещу Будапеща заради нови разпоредби, които поставят под въпрос независимостта на управата на централната банка и на органа за защита на личните данни и оспори решението за намаляване възрастна за пенсиониране на съдиите на 62 г. Брюксел започна разследване и за независимостта на съдебната система. 

Орбан обаче защити действията на правителството си, като обяви, че те са част от мащабна програма за модернизиране на страната, от която "не всички са доволни".

Той все пак обеща някои отстъпки, но не и преразглеждане на новата система за пенсиониране на съдиите и отказа управата на централната банка и членовете на паричния съвет да се заклеват в парламента, тъй като това не било част от конституцията на страната.

Унгарският премиер отхвърли и критиките за доминиране на християнството над останалите религии, като заяви, че християнският характер на Европа бил заложен от бащите на съюза.

Той обаче се съгласи да се поправят някои разпоредби в закона за централната банка, които предизвикаха възражения не само от Еврокомисията, но и от Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Президентът на Комисията Жозе Мануел Барозу, който също беше на дебата, потвърди, че докато Унгария не свали съмненията за несъответствие с европейското право, няма да се разглежда искането на страната за отпускане на нов еврозаем. Будапеща е в тежка икономическа ситуация и бе принудена да повиши от Нова година данъците, за да върже бюджета си.

Унгария беше първата държава, която се възползва от европейска финансова помощ, но след идването на правителството на Орбан, той се отказа от доброволно от заема на Брюксел и МВФ.

През декември обаче правителството поиска нова финансова помощ, като и до момента няма отговор нито от Комисията, нито от МВФ.

"Ще бъдем ясни в ценностите и твърди в принципите", заяви Барозу, добавяйки, че Европейската комисия е сериозно загрижена за качеството на демокрацията в Унгария, за отношенията между управляващи и опозицията и за защитата на европейските права на гражданите.

"Не можем да се познаем в писанията, които четем в международната преса", оплака се по време на продължилата близо три часа дискусия в Европейския парламент в Страсбург унгарския евродепутат Йозеф Сайер.

Журналистите пишели наизуст, преписвайки се един друг, без да са стъпвали в страната му.

"Унгария е демократична държава, в която законите се спазват и чието правителство не я разрушава, а я укрепва", смята депутатът от управляващата партия.

Социалдемократите, зелените и либералите в ЕП обаче атакуваха дясното унгарско правителство, обвинявайки го, че е превърнало парламента в притурка на управляващите, обезсилило е Конституционният съд, че контролира медиите, и че назначенията на съдиите са оставени в ръцете на един, назначен от управляващите човек.

Кабинетът, воден от бившия дисидент бе критикуван още за приятелски назначения, за авторитаризъм и за опит да заграби властта в Унгария.

Самият унгарски премиер трябваше да изслуша много неприятни думи за себе си, включително сравнения с руския премиер Владимир Путин, венецуелският президент Уго Чавес и с кубинския водач Фидел Кастро.

Орбан обаче получи гореща подкрепа от съпартийците си от Европейската народна партия, от консерваторите и от евроскептиците, които извиниха действията му с нуждата да се правят дълбоки реформи.

Лидерът на десните Жозеф Доул заяви, че било крайно време да се смени конституцията от сталинските времена.

Мнозинството в ЕП не позволи изпращането на официална парламентарна делегация, която на място да провери дали се нарушават права и дали се приемат демократични закони.

Въпреки това Орбан покани желаещите да дойдат на място да се убедят в успехите на неговия кабинет и на Унгария. 

Още новини за ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още