fallback

Цената на златото потъна с 5% в Ню Йорк

Цената падна под средната си 200-дневна стойност, среброто и медта също поевтиняват

20:34 | 14.12.11 г. 4

Цената по фючърсите за злато потъна с над 5% днес заедно с поевтиняването на еврото, съобщи  MarketWatch.

Цената на златото с доставка през февруари загуби 5,3% до 1 575,60 долара за тройунция в Ню Йорк, понижавайки се под 200-дневната си средна стойност за първи път от януари 2009 г.

„Подобен случай обикновено води до „мечи“ пазар“, заяви Йон Надлър, старши анализатор за ценните метали в Kitco Metals Inc.

Само през този месец златото загуби около 10% от стойността си, което е повече от загубите при акциите.

Според анализатори нарастващите опасения, че еврозоната може да се разпадне, са принудили инвеститорите да търсят пари в брой, а златото обикновено се разглежда като ликвиден и доходоносен източник на финансиране.

Повишаването на курса на долара също се отрази на стойността на ценния метал като алтернатива на книжните пари.

„Цената на златото бе повлияна от фактори, които не отразяват непременно фундаментите“, заяви Джеймс Стийл, анализатор за металите в HSBC Securities.

Според него изравняването на балансите в края на годината от страна на институциите и търсенето на печалба от хедж фондове в края на една трудна година може също да са натежали върху цената на ценния метал.

„Златото лесно може да поевтинее през празниците. Една от причините, поради които смятаме, че фундаментите не са се променили и поради която оставаме на „бича“ вълна в дългосрочен период, е устойчивостта на фондовете, търгуващи със злато“, подчерта той.

Цената на среброто с доставка през март се понижи с 2,5% до 28,76 долара за тройунция, докато тази на медта загуби 4,7% до 3,27 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още