fallback

Найденов: 40% от бюджета на ЕС да отиват за Общата селскостопанска политика

С Германия сме на едно мнение по въпроса, разминаваме се по дела на средствата от общия пакет, които трябва да отиват за схеми по национални доплащания

19:22 | 31.10.11 г.

Министрите Айгнер (на преден план) и Найденов посетиха Втория събор на бългорското земеделие. Снимка: БТА

С германската страна сме на еднакви позиции по това да бъде запазено сегашното съотношение и около 40% от бюджета на ЕС да отиват за Общата селскостопанска политика /ОСП/, тъй като има държави като Холандия например, които настояват процентът да бъде по-малък, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с Илзе Айгнер - министър на прехраната, земеделието и защитата на потребителите на Германия, цитиран от БТА.

Двамата министри обсъдиха позициите на България и Германия по пакета реформи на ОСП.

Според министър Найденов в Германия проблем със слагането на таван върху преките субсидии в земеделието не съществува, защото средно фермите там са от по 500 дка. У нас, посочи министърът, има ферми със стотици хиляди декари, на места около милиони. Такава ситуация има само в България и Румъния, категоричен е министър Найденов.

Той припомни, че 3,4 процента от бенефициентите у нас получават 78% от европейските субсидии за земеделие.

Министър Найденов е настоял пред германския си колега 10% от субсидиите от общия пакет, особено за новите държави - членки, да отиват за схеми по национални доплащания, свързани с производството - тоест при животновъдите, зеленчукопроизводителите, овощарите.

Германия обаче настоява плащанията да бъдат до 5%. Според земеделския министър страната ни няма друг механизъм за подпомагане на секторите овцевъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, птицевъдство и др. освен използването на 10% от средствата за преки плащания, които да отидат по схеми, обвързани с производството.

Ако България успее да получи най-доброто от бъдещата Обща селскостопанска политика, за която годишно ще се отпускат 55 млрд. евро, ще бъдат добре не само за земеделските производители, но и за всички потребители, категоричен е министър Найденов.

Според министър Айгнер днешната среща е много важна, защото между двете страни трябва да има активен и директен диалог. Тя подчерта, че заедно с министър Найденов са се опитали да сближат позициите на България и Германия по бъдещето на ОСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още