fallback

Американският трудов пазар губи пословичната си мобилност

Жилищната криза в страната доведе до отрицателен баланс по много ипотеки, което закрепостява собствениците им

20:21 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Отличителна черта на американския трудов пазар, и следователно на цялата икономика, отдавна е мобилността на работната сила, пише CNBC.

За съжаление безпрецедентната криза, в която се намира жилищният пазар в Америка промени това. В момента една четвърт от хората с жилищни ипотеки са с отрицателен баланс по тях – дългът им е по-голям от стойността на имота.

„Мобилността се влошава в такъв случай понеже, за да прекратят ипотеката си хората трябва да разполагат с налични средства”, казва Марк Флеминг, главен икономист в CoreLogic. “Това се отразява на ефективността на трудовия пазар.”

В някои региони хората успяват да отдадат жилищата си под наем и да се преместят близо до новото си работно място. Ако наемът покрива ипотечната вноска, те могат да си го позволят и мнозина го правят.

Проблемът е, че повечето от търсещите работа са безработни и обикновено са просрочили ипотеките си. За тях отдаването под наем може би не е алтернатива.

Последната възможност за тези хора вероятно е „късата” продажба, при която договарят с банката да продадат имота за по-малко от стойността на дълга им по ипотеката, което обаче не е никак лесно.

”Късите продажби имат своите неативни страни. Освен, че са мъчни, те се отразяват на кредитното досие”, посочва Ерик Мъртаг, агент за недвижими имоти в Bethesda.

Добрата новина е, че се наблюдава голяма промяна в нагласите спрямо наемането на жилища из цялата страна. Заради страховете от продължаващия спад в цените на жилищата, все повече хора избират да живеят под наем, което вдига наемите. Това от своя страна облагодетелства тези, които искат да дадат имота си под наем.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още