fallback

Си Дзинпин обяви готовност да разшири сътрудничеството с Русия

Китайският президент подчерта готовността на двете страни да дадат принос за запазването на световния мир и стабилност

16:40 | 02.10.24 г. 2

Китайският президент Си Дзинпин заяви в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин.

Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде Франс прес, като се позова на агенция Синхуа. „Готов съм заедно с президента Путин да разширяваме непрекъснато всеобхватното практическо сътрудничество между двете страни, да насърчаваме висококачественото развитие и модернизацията на двете страни, да дадем нов принос за запазването на световния мир и стабилност и да съдействаме за формирането на ключова за съдбата на човечеството общност“, заяви Си Дзинпин, цитиран от ТАСС.

Китай твърди, че е неутрален по отношение на конфликта в Украйна и че не доставя оръжие на никоя от страните. Американците и европейците обаче обвиняват страната, че предоставя на Русия решаваща икономическа подкрепа за военните й усилия, отбелязва АФП. До 2023 г. търговията между Китай и Русия достигна рекордно равнище. Москва и Пекин се обявяват против "хегемонията на Запада", и по-специално „американско господство в световните дела“, както те казват.

Вижте останали новини във видеото.

Всички емисии на "Bloomberg Terminal" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още