fallback

Нетаняху обеща ответни действия срещу Иран

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел

10:20 | 02.10.24 г.

Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като за втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел.

"Иран допусна голяма грешка и ще си плати", заяви премиерът. По последна информация изстреляните ракети са били 180, повечето от тях са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана. Училище в централен Израел и ресторант в Тел Авив са били ударени.

Министър-председателят посочи, че ракетната атака се е провалила и обеща ответни действия. Иран заяви, че е упражнил правото си на самоотбрана и атакуваните цели са били военни обекти и такива, свързани със сигурността. Отговорност за снощната ракетна атака пое иранската Революционна гвардия, като я свърза с убийствата на лидерите на "Хамас" и "Хизбула", както и на своя заместник-командир.

Иранските военни предупредиха съюзниците на Израел да не се намесват пряко в конфликта. Множество световни лидери реагираха на случилото се. Американският Държавен департамент призова всеки народ по света да се присъедини към в осъждането на нападението. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел заяви, че е нужно незбавно прекратяване на огъня в региона и предупреди, че съществува риск той да влезе в опасен цикъл от нападения и ответни действия.

Вижте останалите новини във видеото.

Всички емисии на "Bloomberg Terminal" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още