fallback

Войната и екстремното време повлияха на икономическите оценки на ЕБВР

Европейската банка коригира надолу прогнозата си за икономическия растеж

14:33 | 26.09.24 г.

Военните конфликти и екстремното време продължават да оказват влияние върху икономическия растеж в страните, обхванати от Европейската банка за възстановяване и развитие, се казва в редовния 6-месечен доклад публикуван днес. Банката ревизира прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт за 2024 г. до 2,8% и за 2025 г. до 3,5% - низходяща ревизия съответно с 0,2 и с 0,1 процентни пункта спрямо предишната прогноза през май.

Това е втората низходяща корекция за региона, в който действа кредитора, и който обхваща развиващите се страни от Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

Цените на газа в Европа са пет пъти по-високи от тези в Съединените щати, показва докладът на банката. Главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик посочи, че предложените по-рано тази седмица китайските мерки в подкрепа на икономиката могат да стимулират страните износителки на стоки, обхванати от банката, и че търговските бариери са накарали Пекин да налее милиарди в Унгария, Сърбия и Мароко – преки чуждестранни инвестиции, които могат да нараснат още повече, ако световната търговска политика блокира повече китайски внос.

Яворчик отбеляза, че е „много вероятно страните, които са в близост до конфликта в Близкия изток, да видят увеличение на рисковата премия, така че техните разходи по заеми да бъдат по-високи“.

Вижте и останалите новини във видеото.

Всички емисии на Bloomberg Terminal може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още