fallback

Германия спря поглъщането на Commerzbank от UniCredit

Берлин обяви, че ще преустанови планираните продажби на свои акции в Commerzbank

21:30 | 23.09.24 г.

Акциите на Commerzbank поевтиняха, след като Германия заяви, че няма да продава повече дялове на кредитора, което накара инвеститорите да намалят залозите за поглъщане от UniCredit. 

Късно в петък Берлин обяви, че ще преустанови планираните продажби на свои акции в Commerzbank, с което демонстрира своята опозиция срещу поглъщането от италианския конкурент.

Решението усложнява плановете на главния изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел, който изненада пазарите този месец, като разкри, че управляваната от него банка притежава 9% дял в Commerzbank и заяви, че обмисля пълно поглъщане.

Перспективата пред най-голямата трансгранична банкова сделка в Европейския съюз от финансовата криза насам оскъпи акциите на двете банки, а анализаторите като цяло приветстваха идеята. Правителството на Германия обаче „няма да продава никакви допълнителни акции до второ нареждане“, казва се в изявление на агенцията, отговаряща за държавните активи.

Commerzbank „е стабилна и печеливша институция. Стратегията на банката е насочена към независимост“, заяви германското правителство. Германия все още е най-големият акционер на Commerzbank след продажбата на дела на UniCredit, като притежава около 12% дял в банката.

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Всички емисии от рубриката Bloomberg Terminal можете да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още