fallback

Израел отрече връзка с взривовете на пейджъри в Ливан

Израелската армия извърши удари по позиции на "Хамас" и "Хизбула" в Ливан в сутрешните часове на 23 септември

16:05 | 23.09.24 г. 2

Израелският президент Ицхак Херцог отрече връзка между Израел и взривовете на пейджъри в Ливан. ООН определи акцията като военно престъпление. През миналата седмиза мистериозни взривове на пейджъри и друга техника предизвикаха смъртта на десетки души и раниха хиляди. Медийни публикации сочат, че причината е операция на израелските служби, подготвяна години наред.

Днес (23 септември) Израел извърши удари по позиции на "Хамас" и "Хизбула" в Ливан. Училищата в северните части на Израел ще останат затворени и днес. Болниците получиха указания да се подготвят като за война. Лечебните заведения продължат дейността си в помещения с допълнителна защита срещу ракетен обстрел. Ограничени бяха и струпванията на хора в много северни райони на страната.

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" обяви, че е изстреляла дронове с ескплозиви по две военни позиции в Северен Израел, както и десетки ракети срещу армейски заводи и военно-въздушна база в района. Израел съобщи за избухнали пожари и пострадали цивилни. В отговор израелската армия нанесе въздушни удари по цели в Южен Ливан. Унищожени са хиляди ракетни установки на "Хизбула".

Междувременно Британският външен министър Дейвид Лами заяви, че е много притеснен от напрежението в Близкия изток и Великобритания може да преразгледа налаганите на Израел санкции. Лами обаче призова за решение на кризата чрез създаване на две държави в Близкия изток.

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Всички емисии от рубриката Bloomberg Terminal можете да отриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още