fallback

Парламентът ще обсъжда промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Във връзка с получено становище на Българската агенция за инвестиции, законопроектът е прецизиран

11:00 | 18.09.24 г.

Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите, свързани с приоритетни инвестиционни проекти. С промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар.

Във връзка с получено становище на Българската агенция за инвестиции, законопроектът е прецизиран, като в текстовете се регламентират приложимите за всеки приоритетен инвестиционен проект изисквания относно инвестициите в дълготрайни материални и нематериални активи и осигуряването на заетост.

Специфицирани са изискванията относно изграждането на индустриални зони и индустриални паркове, технологични паркове, както и изграждане или разширяване на производствени и складови бази с необходимата техническа инфраструктура на стратегически обекти от значение за националната сигурност.

С предлаганите изменения се урежда възможността да бъдат сключвани споразумения или меморандуми с потенциални инвеститори извън случаите на процедурата по сертифициране, както и се предвижда възможност да бъде създавана междуведомствена работна група със заповед на министъра на иновациите и растежа във връзка със заявен инвестиционен интерес от потенциален инвеститор, предвиждащ осъществяването на проект от важно значение за икономиката на страната.

Очаква се на първо четене депутатите да разгледат промени в Закона за туризма, а на второ четене да бъде гласуван Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още