fallback

Възможно е САЩ и Великобритания да премахнат ограниченията за далекобойни ракети за Украйна

Киър Стармър пристигна в САЩ вчера за разговори с американския президент Джо Байдън

11:20 | 13.09.24 г. 14

Британският премиер Киър Стармър пристигна в САЩ вчера за разговори с американския президент Джо Байдън относно разрешаването на конфликтите в Украйна и Ивицата Газа.

Според запознати правителствата на САЩ и Обединеното кралство ще обсъдят възможността Украйна да разполага с британски крилати ракети, които да нанасят удари на далечни разстояния на руска територия.

Въпросът е част от разговорите, които се проведоха през последните няколко дни, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе разговори в Лондон и Киев. Тази седмица САЩ и Обединеното кралство дадоха знак, че са отворени за искане от страна на Украйна за засилване на способността ѝ да извършва дълбоки удари в Русия, а президентът Джо Байдън се очаква да обсъди тази възможност при посещението на министър-председателя Киър Стармър в Белия дом днес.

САЩ, които са наложили ограничения върху хардуера си, използван за удари в Русия, понастоящем не разрешават използването на навигационните си данни. В четвъртък руският президент Владимир Путин предупреди, че украинската армия ще се нуждае от помощ при програмирането на мисиите от специалисти на НАТО, за да нанася удари на далечни разстояния.

Това би означавало, че „страните от НАТО - Съединените щати и европейските държави - са във война с Русия“, заяви Путин в Санкт Петербург. Тъй като „самата същност на конфликта“ се променя, Русия ще „вземе съответните решения“ въз основа на новите заплахи, подчерта той.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още