fallback

Москва трябва да нанесе ядрен удар членка на НАТО, смята руски експерт

Според него САЩ лъжат, твърдейки, че гарантират ядрена защита на съюзниците си

17:30 | 12.09.24 г.

Русия трябва ясно да представи готовността си да използва ядрено оръжие срещу страните, които „подкрепят агресията на НАТО в Украйна“. Това заяви влиятелният руски експерт по външна политика Сергей Караганов.

Той заяви в интервю за вестник „Комерсант“, че Москва трябва да нанесе ограничен ядрен удар по страна членка на НАТО, без да предизвика пълномащабна ядрена война.

Според него САЩ лъжат, твърдейки, че гарантират ядрена защита на съюзниците си. Според руския експерт основната цел на руската ядрена доктрина трябва да бъде „всичките настоящи и бъдещи врагове да са убедени, че Русия е готова да използва ядрено оръжие“. „Време е да обявим, че имаме правото да отговорим с ядрен удар на всякакви масирани удари по наша територия.

Това се прилага и за всякакво заемане на нашата територия“, заяви той в коментара си, публикуван седмици, след като въоръжените сили на Украйна завзеха част от руската Курска област. Мнението на Караганов не е официално, но повече от година той беше най-влиятелното лице, призоваващо за промени в ядрената доктрина на Русия, която Москва заяви наскоро, че ще прегледа.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още