fallback

Киев предупреди, че руските удари могат да предизвикат атомна криза

На карта са поставени десет ключови възела, свързани с атомни електроцентрали

15:07 | 11.09.24 г. 2

Най-високопоставеният представител на Украйна в областта на енергетиката предупреди, че допълнителни руски въздушни удари срещу енергийната мрежа на страната могат да предизвикат извънредна ситуация в една от трите действащи атомни електроцентрали, които все още са под контрола на Киев.

В Украйна има хиляди електрически подстанции. Но на карта са поставени десет ключови възела, свързани с атомни електроцентрали, чието разрушаване може да потопи страната в тъмнина и да предизвика радиационна авария, заяви в интервю за Bloomberg News украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Загражденията на Русия приближават ядрените рискове до границите на Украйна с Европейския съюз, добави той.

„Те знаят точно какво правят“, заяви Галушченко във вторник от украинската столица. „Не е случайно, че атакуват подстанции, които са от решаващо значение за ядрената безопасност“.

Подстанциите поддържат стабилността, като регулират преноса на високо напрежение в електропреносните мрежи. За разлика от централите, работещи с изкопаеми горива или възобновяеми енергийни източници, ядреното производство се нуждае от постоянен приток на електроенергия, за да поддържа работата на системите за безопасност. Без него горивото в ядрото на реактора рискува да прегрее, което заплашва с неконтролируемо и опасно изпускане на радиация.

Като подчерта риска за ядрената безопасност, миналата седмица Международната агенция за атомна енергия предприе необичайната стъпка да разшири мисията си за наблюдение на Украйна, като включи в нея и електрическите подстанции. Инспекторите на МААЕ обикновено се занимават с отчитане на ядрени материали, а не с надзор на огромни национални електропреносни мрежи.

„Първата мисия я очаквахме тази седмица“, каза Галушченко, като отбеляза, че е присъствал миналата седмица в Киев, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски се е договорил с генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси за разширяване на мониторинга. Ръководителят на енергийния отдел заяви, че Киев се е съгласил с разширяване на мисията за наблюдение на МААЕ.

Две години след като МААЕ започна денонощно присъствие в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, коментарите на министъра показват как войната принуждава базираната във Виена организация да разшири правомощията си. Ситуацията „остава несигурна“, заяви Гроси в понеделник в изявление.

Русия изтъква ролята си на доминиращ играч в световната ядрена индустрия като доказателство, че може да избегне ядрен инцидент, и приветства екип на МААЕ, който да обсъди безопасността на централата на среща в Калининград на 6 септември. Тя обвини Киев в опити за саботаж и нападения с дронове.

Предизвикателство за защита

Опасенията на украинското правителство се засилват от липсата на системи за противовъздушна отбрана.

Неотдавнашните нападения предизвикаха прекъсвания на електрозахранването в голяма част от страната и прекъснаха доставките на електроенергия за украинските ядрени централи. В края на август Русия нанесе комбиниран удар с над 230 безпилотни самолета и ракети, които бяха насочени към електрически подстанции.

„Проблемът е в това колко много изстрелват наведнъж“, каза Галушченко. „Това е предизвикателство за защита.“

Макар че Украйна не разговаря директно с Русия, правителството помоли трети страни да се застъпят от нейно име по въпроса за ядрената безопасност. „Общувахме с всички партньори“, каза Галушченко, визирайки посещението на индийския министър-председател Нарендра Моди в Киев миналия месец.

„Хората не са наясно с рисковете, които виждаме тук“, каза Галушченко. „Последствията могат да бъдат драматични и ужасни, ако те атакуват отново и отново. Ситуацията би имала по-широко въздействие от границата на Украйна или Русия и би поставила по-широки предизвикателства пред Европа“.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още