fallback

Санкциониран руски завод за LNG изпраща товари за Азия за първи път

Москва продължава с търсенето клиенти, желаещи да приемат горивото и да заобиколят ограниченията на САЩ

13:53 | 09.09.24 г. 4

Санкциониран руски завод за износ на втечнен природен газ изпраща пратка до Азия за първи път, докато Москва продължава с търсенето на клиенти, желаещи да приемат горивото и да заобиколят ограниченията на САЩ.

Everest Energy взе пратка от завода Arctic LNG 2 в североизточна Русия през уикенда и в момента е напът към Азия през северния морски път, според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Плавателният съд е построен през 2003 г. Той беше санкциониран от САЩ миналия месец поради връзката му с предполагаем "тъмен флот" и сертификатът му за плаване беше окончателно отменен от Палау миналата седмица.

Изключително необичайно и вероятно опасно е традиционен кораб за втечнен природен газ без възможности за разбиване на леда да преминава през арктическия търговски път, който замръзва напълно по време на зимата в северното полукълбо. Това илюстрира усилията, които Русия полага, за да разшири доставките на газ в лицето на ограниченията на САЩ върху централата и придружаващите я кораби в опит да спре съоръжението.

Крайната дестинация за Everest Energy не е ясна. Корабът може да достави газ до хранилището за гориво в Коряк в Камчатка или до терминал за внос в Азия.

Заводът Arctic LNG 2 започна производство през декември, но санкциите на САЩ, свързани с нахлуването на Русия в Украйна, забавиха износа с месеци. Съоръжението започна доставки през август чрез кораби с непрозрачна собственост, които криеха местоположението си - типични характеристики на "тъмен флот", който се използва за заобикаляне на западните ограничения.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още