fallback

Антъни Блинкeн призова Израел и "Хамас" да сключат сделка за прекратяване на огъня в Газа

Американският държавен секретар заяви, че САЩ, Катар и Египет ще представят ново предложение за прекратяване на огъня на Израел и Хамас през следващите дни

14:00 | 06.09.24 г.

Американският държавен секретар Антъни Блинкeн призова Израел и палестинското движение "Хамас" да финализират споразумението за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Той заяви, че САЩ, Катар и Египет ще представят ново предложение за прекратяване на огъня на Израел и Хамас през следващите дни. Висшият американски дипломат уточни, че 90 % от споразумението за прекратяване на огъня е договорено и че оставащите въпроси са израелският контрол върху коридора „Филаделфия“, който минава по границата между Газа и Египет, и начинът на размяна на израелските заложници и палестинските затворници.

„Очаквам през следващите дни да споделим с Израел, а те да споделят с Хамас, нашите мисли как точно да разрешим оставащите нерешени въпроси“, каза Блинкен пред репортери в Хаити в четвъртък и добави, че тогава ще дойде време, наистина, страните да решат - да или не.

В четвъртък Нетаняху заяви, че „Хамас не е сключил сделка“ и че „за съжаление тя не е близо“. Запитан дали все още е възможно Израел и Саудитска Арабия да постигнат дипломатически пакт за нормализиране на отношенията, който беше нарушен от войната, Блинкен изрази оптимизъм, въпреки че до изборите в САЩ остават само няколко месеца и пактът ще изисква път към създаването на палестинска държава - идея, която израелското ръководство отхвърля.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още