fallback

България и Южна Корея подписаха меморандум за сътрудничество в енергетиката

Целта е да се създаде рамка за задълбочаване на двустранните отношения в сектора

17:00 | 03.09.24 г.

Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката подписаха служебният министър Владимир Малинов и министърът на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея Ан Докгън, съобщиха от Министерството на енергетиката. Целта на меморандума е да създаде рамка за задълбочаване на двустранните отношения в сектора.

Документът ще насърчи сътрудничеството между компании от двете държави при реализация на нови инвестиции за производство на енергия от възобновяеми източници, както и при изграждане на съоръжения за съхранение на енергия. Предвижда се също обмен на знания и добри практики между компании и институции в областта на природния газ, сътрудничество на глобалния пазар на втечнен природен газ и други. Задълбочаването на взаимните връзки при различните стадии на ядрено-горивния цикъл, включително и при изграждане на нови ядрени мощности и управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци също е залегнало в документа, уточняват от българското енергийно ведомство.

Двамата министри се съгласиха, че подписването на меморандума отбелязва нова стъпка в двустранните отношения, които ще продължат да се развиват на основата на споделени ценности, сходни позиции и взаимна изгода. Министър Докгън прие поканата на своя колега Малинов да посети България в най-скоро време, като в рамките на визитата ще бъде проведен и бизнес форум между компании от двете държави.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов обяви след среща с изпълнителния директор и президент на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction) Юн Йънг Джун, че се очаква до края на октомври да бъде подписан договор за инженеринг за новите ядрени мощности в АЕЦ Козлодуй с "Хюндай" и "Уестингхаус".

Съгласно решение на Народното събрание от 23 февруари 2024 г., бе възложено да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още