fallback

Петролът поевтинява заради усилията на ОПЕК да увеличи добива

Брентът за ноември се смъкна към 76 долара за барел

17:00 | 02.09.24 г.

Петролът поевтиня заради признаците, че ОПЕК+ ще постигне напредък по плана за увеличаване на добива от октомври, докато в Китай се засилват икономическите трудности. Брентът за ноември се смъкна към 76 долара за барел, след като в петък загуби повече от 2%, a американският суров петрол (WTI) се търгуваше близо до 73 долара.

Според делегати, участващи в дискусиите, картелът трябва да добави 180 хиляди барела дневно, тъй като постепенно възстановява производството, спряно от 2022 г. насам.

През уикенда китайските данни показаха, че фабричната активност се е свила за четвърти месец през август, а спадът в жилищното строителство се е задълбочил, което повиши опасенията, че най-големият вносител на суров петрол в света може да се затрудни да постигне тазгодишната цел за икономически растеж.

Волатилността се увеличи през последните седмици, като през август фючърсите на суровия петрол бяха изправени пред някои от най-големите си колебания в рамките на деня. ОПЕК+ многократно е заявявал, че при необходимост може да "спре или да отмени" планираното увеличение на добива, въпреки че политическата криза в Либия, която намали наполовина производството в страната, може да даде на алианса възможност да добави още барели.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още