fallback

Украйна не може да си върне АЕЦ "Запорожие" на този етап от войната

Тя е под контрола на Русия малко след началото на войната

11:48 | 03.09.24 г.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ще се срещне с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в Киев след посещението на ръководителя на МААЕ в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Русия малко след началото на войната.

Зеленски и министър-председателят на Нидерландия Дик Схоф посетиха вчера Запорожие - град, който се намира от другата страна на река Днепър, североизточно от Запорожката атомна електроцентрала, където украинският лидер повтори искането си към Запада да достави повече оръжия с голям обсег на Киев.

Нидерландският премиер увери украинския лидер в "продължаващото участие и подкрепа" на неговата страна при вчерашното си посещение на фронтовата линия край Запорожие.

"Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да напредва. На фронтовите линии, но също и във всекидневния живот на хората", написа министър-председателят на Нидерландия в социалната мрежа X.

Зеленски уточни, че след посещението на Гроси в Запорожката АЕЦ той ще дойде в Киев за среща с него. Украинският президент добави също така, че на този етап от войната не е възможно Украйна да си възвърне контрола над атомната електроцентрала.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още