fallback

Китай заплаши Япония със сериозни мерки, ако не премахне ограниченията за чипове

Това усложнява усилията на САЩ да откъснат втората по големина икономика в света от модерните технологии

14:59 | 02.09.24 г.

Китай заплаши с тежки икономически ответни мерки Япония, ако Токио продължи да ограничава продажбите и обслужването на оборудване за производство на чипове на китайски фирми.

Това усложнява усилията на САЩ да откъснат втората по големина икономика в света от модерните технологии. Според запознати, високопоставени китайски служители многократно са излагали тази позиция на последните си срещи с японските си колеги. Един от конкретните страхове в Япония, който Toyota е изразила пред официални лица в Токио, е, че Пекин може да реагира на новия контрол върху полупроводниците, като намали достъпа на Япония до критични минерали, които са от съществено значение за производството на автомобили.

Toyota е сред най-важните компании в Япония и е силно ангажирана с политиката на страната по отношение на чиповете. Компанията е инвестирала в нов кампус за чипове, изграждан от Taiwan Semiconductor Manufacturing. Поради това, опасенията на Toyota са от голямо значение за японските служители, в допълнение към тези на Tokyo Electron, който ще бъде основно засегнат от евентуален нов японски контрол върху износа.

Администрацията на Джо Байдън е уверена, че може да успокои опасенията на Токио и да постигне споразумение с Япония до края на тази година, според запознати.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:59 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още