fallback

Борел призова съюзниците на Украйна да отменят ограниченията за оръжията

Оръжията, които даваме на Украйна, трябва да бъдат използвани пълноценно, каза ръководителят на европейската дипломация

18:05 | 29.08.24 г.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова съюзниците на Украйна да отменят ограниченията за поразяване на цели в Русия с предоставените от тях оръжия.

"Трябва да отменим ограниченията за употреба на оръжия срещу руски военни цели, в съответствие с международното право", каза Жозеп Борел на фона на днешната среща в Брюксел на външните министри на страните от ЕС.

"Оръжията, които даваме на Украйна, трябва да бъдат използвани пълноценно, за да може украинците да атакуват местата, от които Русия ги бомбардира. В противен случай оръжията са безполезни", каза Борел пред репортери.

Първият дипломат на блока заяви също, че Европейският съюз ще продължи да изпълнява ангажимента си да осигури помощ за Украйна от замразените активи на руската централна банка, независимо от въпросите, повдигнати от САЩ. Споразумението на Групата на седемте за използване на постъпленията от блокираните активи се забави, тъй като Вашингтон търси по-твърди гаранции, че ЕС ще може да поднови мерките за санкции в лицето на опозицията от Унгария.

САЩ искат да се уверят, че планът, който има за цел да генерира 50 млрд. долара под формата на заеми за Киев, ще бъде придвижен напред, преди да поискат одобрение от Конгреса.„Ще направим всичко възможно, за да подкрепим Украйна, независимо от решенията във Вашингтон“, заяви Жозеп Борел пред репортери в Брюксел преди срещата на външните министри на ЕС днес.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още