fallback

Зеленски ще представи на Байдън план за спирането на руската инвазия

По думите му той ще го представи и на кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп

15:13 | 28.08.24 г.

Украинският президент Володимир Зеленски ще представи на Джо Байдън план, с който да принуди Русия да спре инвазията си в страната му, само няколко седмици преди президентските избори в САЩ.

Зеленски заяви, че иска да обсъди плана с Байдън по време на пътуването му за срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември. По думите му той ще го представи и на кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп.

Проектът включва „мощен пакет за принуждаване на Русия да прекрати войната с помощта на дипломацията“, „икономически“ стъпки и „мястото на Украйна в архитектурата на глобалната сигурност“, уточни Зеленски. Изненадващото нахлуване на Киев в Курска област по-рано този месец беше част от това, което президентът определи като свой „план за победа“.

Изявлението идва в момент, когато резултатът от изборите в САЩ на 5 ноември остава неясен, а двамата кандидати се различават значително по отношение на решението на конфликта в Украйна, който в момента продължава вече трета година.

Макар че президентът Байдън и вицепрезидентът Харис обещаха да подкрепят Киев толкова дълго, колкото е необходимо, Тръмп неведнъж е изразявал съмнения относно ангажиментите на САЩ към НАТО. Той също така заяви, че ще доведе войната до край преди встъпването си в длъжност. Междувременно руският президент Владимир Путин не даде почти никакви признаци, че е готов да преговаря, освен при собствените си условия.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още