fallback

ООН обяви глобален зов за помощ заради климатичните промени

Генералният секретар на ООН представи изследвания, които сочат, че морското равнище около Тонга се покачва много по-бързо от средните нива за останалите части на планетата

14:39 | 27.08.24 г. 3

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви глобален зов за помощ заради промените в климата на срещата на върха в архипелага Тонга. Той представи изследвания, които сочат, че морското равнище в региона се покачва много по-бързо от средните нива за останалите части на планетата.

"Катастрофа от световен мащаб излага на опасност този рай в Тихия океан", посочи Гутериш. Островите в региона произвеждат едва 0,2 процента от глобалните емисии с парникови газове, но се намират в тропически коридор, които е все по-застрашен от увеличаващото се морско равнище.

Според нов доклад на Световната метеорологична организация има увеличение с 15 сантиметра в някои части на Тихия океан през последните 30 години. Повишаващото се ниво на океана поглъща територия от островите, на които мнозинството от населението живее в радиус от до 5 километра от брега. Освен това, то замърсява останалите водни ресурси. От друга страна, затоплянето на водата в океана води до по-интензивни природни бедствия, а окисляването й бавно убива кораловите рифове, които поддържат ключови морски хранителните системи, обобщава Франс прес.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още