fallback

Ifo: Германската икономика „изпада в криза“

Бизнес перспективите в Германия се задържаха на най-ниското си ниво от февруари насам

17:42 | 26.08.24 г.

Германската икономика „изпада в криза“, което ограничава бизнес перспективите. Бизнес перспективите в Германия се задържаха на най-ниското си ниво от февруари насам, подчертавайки мрачното настроение, което отново обхвана най-голямата икономика в Европа, след като възстановяването в началото на годината се забави.

Показателят за очакванията на института Ifo се понижи до 86,8 пункта през август от ревизираните 87 пункта през предходния месец. Барометърът за текущите условия също се понижи.

„Германската икономика все повече изпада в криза“, заяви днес в изявление президентът на Ifo Клеменс Фюст. Той отбеляза, че очакванията са се влошили както в сферата на производството, така и на услугите, а данните сочат, че икономиката от известно време е затънала в стагнация и това се влошава.

Оптимизмът, че Германия ще се възстанови през 2024 г. след две години на почти нулев растеж, избледня, тъй като очакваният скок на потребителските разходи не се осъществи, а индустриалният сектор на страната продължава да изпитва затруднения. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт неочаквано спадна с 0,1%, а глобалният индекс на мениджърите по поръчките на S&P остана под нивото от 50 пункта, което разделя експанзията от свиването, за втори месец през август.

Мрачното настроение бе отразено в индекса на инвеститорското доверие на института ZEW за този месец, който се понижи до най-ниското си ниво от януари насам. Бундесбанк предупреди за продължаваща слабост в производството, тъй като промишлените предприятия се ориентират в „трудна“ конкурентна среда. „Нуждаем се от повишаване на доверието на потребителите и инвеститорите - а това изисква промяна в политиката“, заяви Фюст. „Нуждаем се от по-силни инвестиционни стимули. Най-вече за структурни реформи, по-експанзивна фискална политика и разхлабена парична политика“, каза още Фюст.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още