fallback

Индийският премиер пристига в Украйна за среща с Володимир Зеленски

Моди поддържа деликатен баланс между исторически силните връзки с Москва и търсенето на по-тесни партньорства в сигурността със западни държави

15:49 | 23.08.24 г.

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна в Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Властите в Индия и в Украйна съобщиха, че фокус на разговорите ще бъде засилването на икономическите отношения и сътрудничеството в областта на отбраната, науката и технологиите. Преди да отпътува за посещението си в Киев, Моди призова за „връщане към мира“.

Това се случи броени седмици след като си навлече гнева на украинския президент Володимир Зеленски за това, че прегърна руския президент Владимир Путин при посещение в Москва. Моди поддържа деликатен баланс между исторически силните връзки на страната му с Москва и търсенето на по-тесни партньорства в областта на сигурността със западни държави, като преграда срещу регионалния си съперник Китай.

Индийският премиер не осъди изрично нахлуването на Русия в Украйна в началото на конфликта преди повече от две години и вместо това призова двете страни да разрешат различията си чрез диалог. Делхи се въздържа от гласуване и на резолюциите на ООН, насочени срещу Москва. При това свое първо посещение в Украйна Моди възнамерява да обсъди със Зеленски „перспективите за мирно решаване на продължаващия украински конфликт“, както и „задълбочаването на приятелството между Индия и Украйна“.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още