fallback

Русия обвини страни от НАТО, че помагат за нахлуването на Украйна в Курска област

Украинското нахлуване е било подготвено с участието на разузнавателни служби от САЩ, Великобритания и Полша, според руско издание на базата на информация от разузнаването

11:02 | 21.08.24 г. 1

Русия заяви, че нахлуването на Украйна в Курска област е подготвено с помощта на страни от НАТО.

Украинското нахлуване в руската Курска област е било подготвено с участието на разузнавателни служби от САЩ, Великобритания и Полша, съобщава руският вестник "Известия", като се позовава на руската агенция за външно разузнаване.

Украйна нанесе изненадващия си удар в руския регион на 6 август - най-голямото нахлуване в Русия след Втората световна война - в операция, която според Киев има за цел да обособи буферна зона и да изтощи руската военна машина. "Подразделенията, участващи в тази операция, преминаха през бойно сработване в тренировъчни центрове във Великобритания и Германия".

Това заяви руската агенция за външно разузнаване и уточни, че участващите в операцията военни получават помощ от западни съветници, а страните от НАТО предават на украинските военни данни от спътниковото разузнаване. Службата за външно разузнаване на Русия твърди, че разполага с "надеждна информация" за твърденията си, но не предостави никакви доказателства.

По-рано Белият дом заяви, че САЩ не са получавали предварително уведомление от Киев, че планира военно нахлуване в Курска област. От своя страна Русия продължава да напредва в Източна Украйна, докато в същото време Киев заяви, че украинските сили са завзели 1263 кв. км от територията на Курска област, включително 93 селища.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още