fallback

Виетнам си гарантира износа на крокодили в Китай

Новият президент на страната То Лам направи първата си официална визита в Пекин

16:37 | 19.08.24 г.

Китай и Виетнам подписаха 14 споразумения, обхващащи широк кръг теми - от трансграничите железопътни връзки до износа на пресни кокосови орехи и крокодили, след като китайският президент Си Цзинпин се срещна с новия президент на Виетнам То Лам в Пекин днес (19 август). Посещението на То Лам в Пекин, първото задгранично пътуване от встъпването му в длъжност, показва желанието на двете съседни комунистически държави да заздравят връзките си на фона на нарастващата търговия и инвестиции въпреки спора между тях за границите им в Южнокитайско море.

"Китай винаги е разглеждал Виетнам като приоритет в своята дипломация и подкрепя страната в придържането към ръководството на партията, поемането на социалистическия път, подходящ за неговите национални условия, и задълбочаването на реформите и социалистическата модернизация", каза Си на срещата.

Вярвам в нашия общ път, допълни китайският президент, който подчерта установяването на добри работни отношения и лично приятелство с Лам.

Лам описа двустранните връзки като "основен приоритет във външната политика на Виетнам" и нарече пътуването си до Китай "потвърждение на партията и виетнамското правителство, че ценят отношенията с Китай".

След това двете страни подписаха документи за планиране и проучвания за осъществимост за стандартизирани железопътни линии, което е надграждане на железопътната свързаност, след като предварителните споразумения по въпроса бяха подписани през декември по време на държавното посещение на Си в Ханой.

Цялата емисия можете да гладате във видеото.

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още