fallback

Москва и Пхенян обещаха да задълбочат двустранното си сътрудничество

Ким отговори на поздравленията, отправени от руския държавен глава по повод Деня на провъзгласяването на Корейската народнодемократична република

11:35 | 16.08.24 г. 2

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун потвърди обещанието си да задълбочи връзките на страната си с Русия в послание към президента Владимир Путин.

Ким отговори на поздравленията, отправени от руския държавен глава по повод Деня на провъзгласяването на Корейската народнодемократична република, който се отбелязва на 15 август.

„Нашите страни почитат паметта на войните от Червената армия и корейските патриоти, които се бориха рамо до рамо за освобождението на Корея. Важно е връзките на приятелство и взаимопомощ, създадени през тези тежки военни години, да останат надеждна основа за развитието на добросъседските отношения между нашите страни“, се казва в поздравителния адрес на Путин.

„Приятелските чувства на армиите и народите на двете страни, създадени и задълбочени в кървавата борба срещу общия враг, служат като силна движеща сила за развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество във всеобхватно стратегическо партньорство и непобедимо другарство“, заяви Ким в отговора си към руския лидер.

Ким и Путин се срещнаха за втори път за по-малко от година през юни в Пхенян и подписаха договор за „всеобхватно стратегическо партньорство“, който включва споразумение за взаимна отбрана. Това стана на фона на обвиненията от страна на Сеул, Киев и Вашингтон, че Ким помага на Русия във войната срещу Украйна, като доставя ракети и снаряди в замяна на икономическа и друга подкрепа от страна на Москва.

Основателят на Северна Корея Ким Ир-сен, дядо на настоящия лидер, е подкрепян от Йосиф Сталин, който в края на Втората световна война обявява война на Япония.

Севернокорейските държавни медии не споменаваха плана за обединение, обявен вчера от южнокорейския президент Юн Сук-йол, който призовава за диалог с Пхенян и предлага свикването на международна конференция за човешките права в Северна Корея.

Проектът на Юн беше приет скептично от някои експерти, според които едва ли е е реалистично да се очаква, че Пхенян ще го възприеме като нещо различно от екзистенциална заплаха за своя режим.

Другите важни теми от деня може да гледате във видеото.

Всички новини от Bloomberg Terminal може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още