fallback

Украинската армия контролира повече от 70 руски селища

Според запознати с плановете, Украйна е обмисляла няколко възможности за атака, която да шокира ръководството в Москва

11:25 | 14.08.24 г. 9

Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск и продължава да напредва дълбоко в територията на Русия, обяви президентът Владимир Зеленски. Изявлението е в контраст с твърденията от руска страна, че нахлуването, започнало точно преди седмица, вече е овладяно от пристигналите подкрепления.

Според запознати с плановете, Украйна е обмисляла няколко възможности за атака, която да шокира ръководството в Москва и да постави президента Владимир Путин в невъзможност да се справи, преди да нахлуе през границата миналата седмица. Висшият командир на президента Володимир Зеленски заяви, че от началото на атаката военните са поели контрола над около 1000 кв. км от граничния регион, а Путин е принуден да се справя с над 120 000 жители, които са напуснали домовете си, тъй като нахлуването продължава вече втора седмица.

Според Института за изследване на войната украинският настъпателен удар е около 800 кв. км. Според служител на НАТО, запознат с брифингите за акцията в Курск, действието е от решаващо значение, за да покаже, че Киев може да се противопостави на Кремъл. Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон не е замесен по никакъв начин в планирането и подготовката на украинското нахлуване в руската Курска област.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че е обсъдил операцията на руска земя с Европейския върховен представител по външната политика Жозеп Борел. Предмет на разговора са били и производството и доставката на оръжие за Киев.

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Още новини от Bloomberg Terminal можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още