fallback

Иран отхвърли призивите на европейски държави за сдържаност към Израел

Напрежението в Близкия изток ескалира след убийството на лидера на политическото крило на "Хамас"

16:40 | 13.08.24 г.

Американският президент Джо Байдън е обсъдил с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания възможностите за намаляване на напрежението в Близкия изток.

В съвместно изявление, публикувано от Белия дом, петимата лидери подкрепят призива на Съединените щати, Катар и Египет за подновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Газа и сключването на споразумение възможно най-скоро. В позицията е изразена подкрепа за Израел срещу всяка иранска заплаха, като същевременно се настоява за доставка на помощи за Газа.

Призивите, отправени от Франция, Германия и Великобритания към Иран да се въздържа по отношение на Израел са „без политическа логика и противоречат на принципите на международното право“, каза заявиха от иранското външно министерство. По-рано съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби каза, че Съединените щати са увеличили силите си в Близкия изток в очакване на атаки от свързани с Иран групировки още тази седмица.

Във видеоконферентен разговор с иранския президент Масуд Пезешкиан британският премиер Киър Стармър е призовал Иран "да се въздържа от нападение срещу Израел" . Канадският премиер Джъстин Трюдо призова гражданите на страната "незабавно да напуснат" Ливан заради реалния риск от ръст на насилието между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула". Напрежението в Близкия изток ескалира след убийството на лидера на политическото крило на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран на 31 юли. Иран и "Хамас" обвиниха Израел за смъртта на Хания.

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Още новини от Bloomberg Terminal можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още