fallback

Украинска област близо до Курск остана без ток след руски удари

При нападението са повредени електропреносната мрежа и местният газопровод

14:39 | 13.08.24 г. 7

Руски ракетни удари през нощта прекъснаха електроснабдяването и газоснабдяването на някои общински райони в град Суми в северната част на Украйна, близо до руската Курска област, където се водят боеве след изненадващо трансгранично нахлуване на Украйна.

При нападението са повредени електропреносната мрежа и местният газопровод, съобщиха от областната военна администрация на Суми в Телеграм. През нощта Русия е изстреляла две ракети и 38 безпилотни летателни апарата по Украйна, от които 30 апарата са били прехванати, съобщи командирът на военновъздушните сили в Телеграм.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски за първи път публично потвърди, че неговите сили са завзели обширна руска територия в Курск, като заяви, че операцията се провежда за защита на граничните райони на страната му. Същевременно вчера Владимир Путин внезапно прекъсна изказването на изпълняващия длъжността областен управител, който заяви, че украинските военни са поели контрола над 28 града и села в граничния регион Курск, което е накарало една шеста от населението да избяга.

Алексей Смирнов заяви, че украинските сили са навлезли поне на 12 км навътре в региона и контролират гранична зона, широка 40 км, преди Путин да го прекъсне по време на излъчвана по телевизията среща с представители на отбраната в понеделник, заявявайки, че това е въпрос, който военните трябва да оценят.

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Още новини от Bloomberg Terminal можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още