fallback

Украйна арестува зам.-министър на енергетиката за подкуп от 500 хил. долара

Схемата предвижда предоставяне на скъпо оборудване за мините от Покровск към Лвов

16:52 | 12.08.24 г. 2

Украински прокурори съобщиха, че органите на реда са задържали един от четиримата зам.-министри на енергетиката, както и други лица, докато получавали подкуп в размер на 500 хил. долара. В хода на разследването е установено, че заподозрените са организирали схема за контрабанда на минно оборудване, принадлежащо на държавно въгледобивно предприятие, от зоната на бойните действия в украинската Донецка област.

Toва съобщи Генералната прокуратура на Украйна. Службата за сигурност на Украйна също потвърди информацията. Тя съобщи, че операцията е в координация с Националното антикорупционно бюро. Според информацията срещу тази сума зам.-министърът е обещал на ръководителите на държавните предприятия в Лвовско-Волинския въглищен басейн да им бъде безпрепятствено прехвърлено минно оборудване от мините, разположени в района на фронтовата линия в Донецка област.

Става въпрос за уникално и много търсено оборудване от едно от държавните въгледобивни предприятия, което се намира в района на Покровск, който в момента е "най-горещото" направление.

Парите са се прехвърляли чрез съучастници, но оперативните служители на Службата за сигурност на Украйна са документирали всеки от "траншовете", правени на етапи. В резултат на това органите на реда задържат заместник-министъра и трима негови съучастници при получаването на част от подкупа. Извършителите могат да бъдат осъдени на до 12 години затвор с конфискация на имуществото, ако бъдат признати за виновни.

Цялата емисия можете да видите във видеото

Още новини от Bloomberg Terminal можете да намерите тук. Повече за войната в Украйна можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още