fallback

Украйна поиска Мексико да арестува Путин

Мексико е една от страните, подписали Римския статут, по силата на който е създаден Международният наказателен съд

11:39 | 08.08.24 г. 9

Украинското посолство в Мексико призова мексиканското правителство да арестува руския президент Владимир Путин, ако той пристигне за церемонията по встъпване в длъжност на президента Клаудия Шейнбаум.

Международният наказателен съд издаде през март миналата година заповед за арест на Путин, който е обвинен във военни престъпления заради депортирането на деца от окупираните територии на Украйна към Русия.

Мексико е една от страните, подписали Римския статут, по силата на който е създаден Международният наказателен съд. Съгласно Римския статут всяка от подписалите го страни има за задължение да предаде на Международният наказателен съд всеки, който е отговорен за международни престъпления.

Украинското посолство окачестви руския президент като "военнопрестъпник", който трябва да отговаря пред правосъдието за нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. Същевременно украинското дипломатическо представителство благодари на мексиканското правителство, че е поканило президента на Украйна Володимир Зеленски да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Клаудия Шейнбаум.

Цялата емисия можете да видите във видеото

Още новини от Bloomberg Terminal можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още