fallback

Обвиненията срещу Google може да костват изгодна сделка на Apple

Компанията печели по 20 млрд. долара годишно от реклами в търсачката

15:48 | 07.08.24 г.

Доходоносна сделка на Apple с Google може да бъде застрашена, след като съдия в САЩ постанови, че гигантът в търсачките злоупотребява с господстващото си положение на пазара. Потенциалните отстъпки, които Google може да направи, за да избегне антитръстовите действия, могат да включват прекратяване на споразумението, което прави търсачката й такава по подразбиране на устройствата на Apple, твърдят анализатори на Wall Street.

Google плаща на Apple 20 млрд. долара годишно, или около 36% от това, което печели от реклами в търсачката, направени през браузъра Safari, посочват анализатори от Morgan Stanley. Ако сделката бъде отменена, производителят на iPhone може да понесе удар от 4-6% върху печалбата си, изчисляват анализаторите.

Сделката е валидна поне до септември 2026 г., а Apple има право едностранно да я удължи с още две години. „Най-вероятният изход сега е съдията да реши, че Google вече не трябва да плаща за разполагане по подразбиране или че компании като Apple трябва проактивно да подканват потребителите да изберат своята търсачка, вместо да задават стандартна такава, и да позволяват на потребителите да правят промени в настройките, ако желаят“, коментират анализатори.

Цялата емисия можете да видите във видеото

Още новини от Bloomberg Terminal можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още