fallback

Яхия Синуар е новият лидер на "Хамас"

Той наследява Исмаил Хания, който беше убит миналата седмица в Иран

11:57 | 07.08.24 г. 2

"Хамас" назначи предполагаемия ръководител на нападението на групировката в Израел на 7 октомври Яхия Синуар за свой нов политически лидер. Това е поредният удар върху многостранните усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

Синуар наследява Исмаил Хания, ключов посредник, чието убийство в Иран миналата седмица вече постави под напрежение преговорите, целящи да сложат край на 10-месечната война.

Изборът на Синуар, който живее в неизвестност в Газа, е послание за неподчинение към Израел, САЩ и страните от региона, които се опитват да посредничат за прекратяване на огъня. Хания заемаше централно място в преговорите, водени с посредничеството на Катар. Запитан за новата роля на Синуар, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред репортери, че "това само подчертава факта, че - както е от известно време - всичко наистина зависи от него".

Американският дипломат нарече Синуар "главния решаващ фактор" за прекратяване на огъня. Ливанската шиитска групировка "Хизбула" поздрави Яхия Синуар с избирането му за лидер. Той обяви, че оглавяваната от него групировка ще отвърне на Израел за убийството на военния командир Фуад Шукр или заедно със съюзниците си в региона, или сама, "каквито и да са последиците”. Израелският министър на външните работи Израел Кац заяви снощи в социалната платформа X, че новият лидер на "Хамас" Синуар трябва да бъде "елиминиран бързо".

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Още новини от Bloomberg Terminal ще откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още