fallback

Петима американски военни са ранени при удар в база в Ирак

Атаката е извършена с ракети "Катюша"

10:33 | 06.08.24 г.

Петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, съобщиха от Пентагона. Обстрелът идва на фона на опасенията от удар от страна на Иран и неговите съюзници срещу Израел в отговор на убийството на висши фигури на "Хамас" и "Хизбула". Две ракети "Катюша" са попаднали на територията на базата, в която са разположени американски и други международни сили.

Извършва се оглед на щетите след нападението. Министрите на отбраната на САЩ и на Израел Лойд Остин и Йоав Галант определиха атаката като "опасно изостряне на обстановката". Миналата седмица американските сили извършиха удар на иракска територия срещу бойци, които са се подготвяли да изстрелят дронове.

Ирак иска изтеглянето на силите на международната коалиция да започне през септември и да приключи година по-късно, като се предвижда да остане ограничено американско присъствие.Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон провежда интензивни дипломатически действия за намаляване на напрежението в Близкия изток.

Цялата емисия можете да видите във видеото

Още новини от Bloomberg Terminal ще откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още