fallback

Съветът за сигурност на ООН заседава заради смъртта на Исмаил Хания

Заседанието беше свикано по искане на Техеран с подкрепата на Русия, Китай и Алжир

12:14 | 01.08.24 г.

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания. В същото време според информация от световните медии Иран готви удар по Израел в отговор на смъртта му.

Заседанието на Съвета за сигурност беше свикано по искане на Техеран с подкрепата на Русия, Китай и Алжир. Иранският представител Амир Саид нарече убийството на Исмаил Хания отвратително престъпление и обвини Съединените щати в съучастие като каза, че Вашингтон е трябвало да даде „разрешение“ за него.

Американският представител Робърт Ууд за пореден път повтори позицията на страната си като заяви, че властите не са знаели нищо и не са участвали в елиминирането на лидера на „Хамас“. Русия от своя страна изрази загриженост от ситуацията в Близкия изток и каза, че регионът може да се озове на ръба на войната. Притеснения от ескалация и напрежение изразиха различни държави, сред които Китай, Франция и Великобритания. От трибуната се чуха и призиви за максимална сдържаност.

По-рано вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей е наредил директен удар по Израел в отговор на убийството на Исмаил Хания. Изданието цитира три неназовани източници, според които нареждането е било дадено по време на спешна среща на иранския Върховен съвет за сигурност. В Истанбул, град Тунис и южния тунизийски град Сфакс  хиляди демонстрираха заради смъртта на лидера на „Хамас“ и в подкрепа на палестинците.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още